Kulmule med dijon i ovn

Fisk og grøntsager i ovnen, sundt og nemt.

Til denne lækre sag, skal du bruge til 2 personer:

600 g kulmule – jeg købte fra frost
600 g små kartofler
1 bundt forårsløg – kun det grønne
ca. 10 cherrytomater
1½ spsk dijonsennep
En sjat laktosefri fløde (hvis det skal være LowFODMAP)
Salt, peber og timian

Tænd ovnen på 180g
Læg kulmulen i et smurt ovnfast fad
Skær de små kartofler i halve, vend dem i dijonen og læg ovenpå mulen
Halver tomaterne, læg ovenpå med den snittede flade øverst
Snit det grønne fra forårsløgene og drys udover hele molevitten
Krydr med timian og salt og peber og tilføj fløde.

Sæt fadet i den varme ovn i ca. 45 min.

Velbekomme.
Er der en rest tilovers, kan den sagtens bruges i madpakken dagen efter.

Fisk  indeholder fiskeolier, selen, jod og D-vitamin.
Som proteinkilde er fisk et godt alternativ til kød og nemmere at fordøje.

Basisopskrift på Havregrødsknækbrød

En klassiker hjemme hos os, en opskrift, jeg altid vender tilbage til fordi den er nem og hurtig og kan varieres i det uendelige.
Tilføj frø og nødder for ekstra knas.

De kan spises hele dagen – til morgenmad, som mellemmåltid med pålæg eller som tilbehør til aftensmaden og så de er forholdsvis nemme at have med, knækbrød taget i betragtning.

Billige er de også. What’s not to like!

Du skal bruge:
5 dl grove havregryn
1 l vand
Kog til havregrød i gryde
Fordel jævnt på bageplade
og drys med dit favoritkrydderi og groft salt eller
med sukker og kanel/kardemomme for en sød snack

Bages i ovnen ved 180g ca. 1 time på den ene side, vend den forsigtigt og bag videre 30 min. på den anden side. 
Klip eller bræk stykker af – rids evt. i “dejen” på forhånd, så er det nemmere at brække pæne stykker af.

 

Havregryn indeholder mange vitaminer og mineraler, bl.a. b-vitaminer og kalium, calcium, magnesium, fosfat og jern.

Havregryn indeholder både vandopløselige og vanduopløselige kostfibre.

De vandopløselige kostfibre giver en god mæthedsfornemmelse fordi de er med til at danne en slags gel i mavesækken. Gelen gør, at næringsstofferne optages langsommere i kroppen.

De vanduopløselige kostfibre søger for at madens transporttid gennem tarmen ikke bliver for lang. De sørger dermed for at holde maven i gang.

Luksus chiagrød med lime og kakaonibs

Syrlig og super lækker frisk og luksuriøs morgenmad, der samtidig er rig på fibre, mineraler, vitaminer og friskhed.

4 portioner

600 g laktosefri youghurt
300 g revet gulerod
50 g chiafrø
Saften fra 1 lime
40 g tørrede tranebær
4 tsk kakaonibs
4 spsk ahornsirup
Frisk citronmelisse – ca. en håndfuld

Bland det hele i en skål og rør godt rundt, fordel i 4 skåle eller glas og sæt i køleskabet natten over, så chiafrøene svulmer op.

Så har du nem morgenmad de næste 4 dage, skru blot låget af og nyd.

God fornøjelse.

Ca. 250 kcal pr. portion.

Tranebær indeholder bl.a. indeholder bl.a., A-, C-, og K-vitaminer, kostfibre, magnesium og Calcium, Kalium og Natrium.

 

Rester kan også være LowFodmap

Når hverdagen er travl og vi ikke orker de store kulinariske udfordringer i køkkenet kan de rette rester sagtens udgøre et lækkert og hurtigt tilberedt måltid med lavt indhold af FODMAPS.

Mine rester i køleskabet blev til dette middagsmåltid.

Grønkål
Spidskål
Serrano skinke
Hirse
Parmesan
Tomater
Hørfrø

Hirse, grønkål og spidskål er vendt hurtigt på panden i hvidløgsolie.

Kan også anvendes som madpakke.

Hvidløgsolien giver dig smagen af hvidløg uden oligosakkariderne, som kan genere maven.

Ørredsalat med ris, kål og kiwi

Denne salat er et helt måltid i sig selv, den indeholder hele paletten –
fisk, ris, kål , frugt og bær.

Smagen er frisk og lækker.

Til 4 hele portioner eller 6 mindre, skal du bruge:

300 g ørredfilet
150 g spidskål
150 g grønkål
100 g brune ris
100 g røde ris
25 g hørfrø
300 g kiwi – ca. 5 stk
150 g blåbær

Kog og afkøl risene. De brune ris skal koge ca. 45 min. og de røde ca. 25 min.
Steg ørredfileterne på panden og del dem i mindre stykker, lad dem køle af
Snit kålen og vend den evt. let i hvidløgsolie på pande, afkøl
Ovenstående kan med fordel gøres dagen inden, så sikrer du, at det er helt afkølet og så skal du blot vende det på selve dagen.

Skræl og skær kiwi i mundrette stykker – ikke alt for små
Tilsæt sammen med blåbær og hørfrø
Tilføj evt. lidt salt for at fremhæve smagene

Det giver 4 store portioner á ca. 500 kcal eller
6 mindre portioner á ca. 350 kcal

Er god som madpakke på tur, til frokost eller aftensmad.

Kiwi er fuld af fibre og fremmer fordøjelsen. Derudover er den fyldt med C-vitaminer og indeholder også antioxidanter og E-vitamin og kalium.
Kernerne indeholder omega 3 fedtsyrer som er godt for hjertet.

Sådan koger du quinoa

Det er både nemt og hurtigt at koge quinoa.

Husk at skylle frøene inden, du koger dem.
Anvend 2 dl vand til 1 dl quinoa
Bring quinoaen i kog, skru ned og sæt låg på, til der ikke er mere vand
Det tager ca. 12-15 min. at koge 2 dl

Tilsæt evt. boullion eller friske krydderurter for at tilføre smag.

Du kan købe forskellige quinoafrø og blande dem, så det giver et godt farvespil til din ret.

Jeg blander altid hvid, rød og sort quinoa og koger minimum en dl ekstra, så jeg har det i køleskabet som tilbehør til salat, kød eller til morgenmaden.

Quinoa stammer fra en plante i Andesbjergene i Sydamerika og er rig på protein, vitaminer og mineraler og aminosyrer.

Quinoa indeholder vitaminerne E og B, især B6, folat, niacin og thiamin og mineralerne kalk, kalium, magnesium, zink, kobber og mangan.

Quinoas kombination af kostfibre, fedt og proteiner bevirker, at blodsukkeret påvirkes mindre, end hvis du spiser mange af de andre stivelsestyper som ris, pasta kartofler og brød.

Quinoa fås røde, hvide og sorte. De sundeste typer er de mørke sorter, da de ikke er afskallet på samme måde som de lyse.

Er du i tvivl om du kan tåle gluten?

Så kan denne artikel fra Newscientist måske kaste lys over emnet.

Monash University i Australien, som er de førende i verden indenfor forskning omkring FODMAPs har gennemført en undersøgelse med glutensensitive testpersoner – altså ikke personer som er diagnosticeret med cøliaki.

59 glutensensitive frivillige har deltaget i undersøgelsen og indtaget 3 forskellige snackbarer, samme slags en uge af gangen.
En af dem indeholdende gluten, en anden indeholdende fruktose og den tredje hverken indeholdende gluten eller fruktose.
Barene har de indtaget uden at vide, hvilken de indtog hvornår.

Undersøgelsen viste, at testpersonerne reagererede på baren indeholdende fruktose, men ingen reaktion havde på den bar, der indeholdt gluten.

Det kan forklare, hvorfor FODMAP diæten kan hjælpe dig, hvis du er i tvivl om du reagerer på gluten.

O’et i FODMAP står nemlig for Oligosakkarider og er den klasse af kulhydrater, hvor der bl.a. indgår fruktose – som vi finder i rug, hvede og byg, men også i løgplanter som hvidløg, løg og  i den hvide del af forårsløg. Derudover findes det i bælgfrugter som fx. ærter, bønner, linser og kikærter.

Når Oligossakkarider udelukkes af kosten, kan det derfor have en positiv effekt på dit velbefindende.
Husk du kan altid genintroducere en fødevare af gangen efter udelukkelsesperioden.

Du kan læse mere om undersøgelsen her og om FODMAPs her og finde opskrifter uden oligosakkarider her.

Youghurt med quinoa, hindbær og lakrids

Kan man spise slik til morgenmad? Det føles ihvertfald sådan!

Du skal bruge:

2 dl Laktosefri youghurt
100 gram hindbær – det må gerne være nemt, så frosne er helt ok
2 spsk quinoa (du kan se, hvordan du koger quinoa her)
1 spsk ahornsirup
1 stor tsk ren lakridspulver

Når det skal være rigtig nemt, så gør jeg det hele klar i glas med låg, så det eneste, jeg skal om morgenen er at skrue låget af og nyde.
Det føles super syndigt, men indeholder ca. 275 kcal pr. portion og mætter godt på grund af quinoaen.

Lakrids er ikke testet af Monash universitet, så mærk selv efter, om det er noget, du kan tåle.
Jeg bruger helt ren lakridspulver – altså pulveriseret lakridsrod, hvor der ikke er tilsat noget som helst.

Kan selvfølgelig også spises på andre tidspunkter af dagen.

God fornøjelse.

 

 

Quinoaklatkager med kakao

Mellemmåltidet til den lækkersultne

Denne quinoa snack kan hjælpe dig, når du er på farten og går sukkerkold. Den fylder ikke meget, mætter og giver lige det dér til den søde tand.

200 gram kogt quinoa (du kan se, hvordan du koger quinoa her)
2 æg
2 spsk kakaonips
2 tsk vanillesukker
1 spsk kakaopulver
2 spsk ahornsirup
1 tsk kanel

Giver 20 små klatkager
Ca. 30 kcal pr. stk
2-3 stk er fint til at tage den værste trang.

Er du hjemme, kan du spise dem med appelsin og mynte som på billedet.

Quinoa stammer fra en plante i Andesbjergene i Sydamerika og er rig på protein, vitaminer og mineraler og aminosyrer.

Quinoa indeholder vitaminerne E og B, især B6, folat, niacin og thiamin og mineralerne kalk, kalium, magnesium, zink, kobber og mangan.

Quinoas kombination af kostfibre, fedt og proteiner bevirker, at blodsukkeret påvirkes mindre, end hvis du spiser mange af de andre stivelsestyper som ris, pasta kartofler og brød.

Quinoa fås røde, hvide og sorte. De sundeste typer er de mørke sorter, da de ikke er afskallet på samme måde som de lyse.

Chia Fresca

Er du Fresca?

Ellers kan du blive det, når du har drukket et par glas af denne lækre læskedrik, der mætter lidt og samtidig giver dig alle de gode egenskaber fra chiafrøene.

Måske du allerede kender den – her er mit bud:

Til en liter skal du bruge:

1 liter vand eller danskvand
2 spsk chiafrø
Saften fra 1 lime
1 spsk ahornsirup

Bland det hele i kanden og sæt i køleskabet et par timer eller natten over, så chiafrøene svulmer op.

Ca 200 kcal i en liter.

Har du ikke lime, kan du bruge citron eller appelsin.

 

Chiafrø indeholder omega 3-fedtsyre i stor mængde i forhold til frøets vægt og kan derfor tilføre os en lille ekstra mængde af den gode fedtsyre. Derudover indeholder de kalcium og magnesium.