Denne side er ren hobby og alle opskrifter er gratis og til fri inspiration.
Opskrifterne er kommet til i en periode, hvor jeg led af irritable tarme og levede efter Low FODMAP principperne. Det afhjalp generne og jeg er nu gået mere i en retning, hvor jeg har skåret væsentligt ned på kulhydrater. Der findes masser af gode opskrifter på nettet, til retter, som indeholder få kulhydrater – jeg har derfor valgt ikke at bruge energi på det på denne hjemmeside.
Low FODMAP opskrifterne bliver her lidt endnu og du kan herunder læse lidt om, hvorfor i alverden, jeg har interesse for kost.
I 2007 begyndte jeg at få allergiske reaktioner fra fødevareallergi. Det tog dog 3 år før vi fandt ud af, at jeg havde hvede, majs. rug og soya allergi.
Dér begyndte min første interesse for kost.
Jeg støvsugede køkkenet, så den mad, der var i huset, var så fri for tilsætningsstoffer som muligt. Familien og jeg levede i nogle år med et meget tæt forhold til kogebøger som kom med naturlige alternativer til kost indeholdende hvede. Efter 2 år uden hvede, majs, rug og soya insisterede jeg på en ny allergitest på allergologisk afdeling. Det krævede en vis overtalelse, men jeg havde en klar fornemmelse af, at jeg havde fået renset min krop i en eller anden grad, ved at udelade de kornsorter, der havde givet udslag på allergitesten.
Resultatet bekræftede min fornemmelse. Det viste sig, at jeg ikke længere var allergisk overfor majs, rug og soya og, at min hvede-allergi ikke var så hidsig længere. Selve aftegningen var mindre, og mere afdæmpet.
Jeg har stadig min hvedeallergi og skal stadig passe på.
I 2016 fik jeg konstateret irritabel tyktarm. Den lidelse havde jeg også gået med nogle år, men det var min egen skyld, for jeg tog det ikke rigtig alvorligt. Til sidst oplevede jeg dog, at jeg havde konstant ondt i maven og det havde alt for stor indflydelse på min livskvalitet og livsglæde og jeg kontaktede lægen, og blev med det samme henvist til speciallæge. Der var ingen tvivl, jeg havde irritabel tyktarm. Det betød så endnu et svirp i kosten fra “uden hvede” til “uden hvede og FODMAPs”.
Dét var besværligt. FODMAPs er ikke logiske og det krævede i begyndelsen hele tiden, at jeg checkede Monash-appen, så jeg var sikker på, at undgå det, der drillede mig. Jeg har fundet ud af, at særligt oligosakkarider er dem, der driller min mave. Andre har andre udfordringer og nogle har også udfordringer med fødevarer, der er testet grønne i appen. Det kræver tålmodighed og vedholdenhed at finde ud af præcis, hvad der udfordrer én.
Du kan iøvrigt læse mere om FODMAPs her: http://mariefalkenberg.dk/om-lowfodmap/
Jeg opdagede, at mange mennesker døjer med ondt i maven i forbindelse med at have spist “et eller andet” . Og efter at have mødt nok mennesker med tårer i øjnene, fordi det kan gå ud over livskvaliteten at være anderledes, altid at skulle checke sin mad i en app, at få ondt i maven og for mange mennesker ikke at føle sig forstået, besluttede jeg mig for at dele mine opskrifter.
Det er mit bidrag til at gøre det nemmere for nogle.
Jeg er ikke så meget til at bage, jeg kan godt lide nem morgenmad og grøntsager, der smager af noget og masser af fisk. Og så kan jeg godt lide når noget er let tilgængeligt og mindst muligt tidskrævende, så det er det, der er tanken bag mine opskrifter.
Jeg håber, jeg kan være med til at gøre det nemmere for dig at være i selskab med din mave.
Enjoy og bon appetit.
Marie 🐞