Så kan denne artikel fra Newscientist måske kaste lys over emnet.
Monash University i Australien, som er de førende i verden indenfor forskning omkring FODMAPs har gennemført en undersøgelse med glutensensitive testpersoner – altså ikke personer som er diagnosticeret med cøliaki.
59 glutensensitive frivillige har deltaget i undersøgelsen og indtaget 3 forskellige snackbarer, samme slags en uge af gangen.
En af dem indeholdende gluten, en anden indeholdende fruktose og den tredje hverken indeholdende gluten eller fruktose.
Barene har de indtaget uden at vide, hvilken de indtog hvornår.
Undersøgelsen viste, at testpersonerne reagererede på baren indeholdende fruktose, men ingen reaktion havde på den bar, der indeholdt gluten.
Det kan forklare, hvorfor FODMAP diæten kan hjælpe dig, hvis du er i tvivl om du reagerer på gluten.
O’et i FODMAP står nemlig for Oligosakkarider og er den klasse af kulhydrater, hvor der bl.a. indgår fruktose – som vi finder i rug, hvede og byg, men også i løgplanter som hvidløg, løg og i den hvide del af forårsløg. Derudover findes det i bælgfrugter som fx. ærter, bønner, linser og kikærter.
Når Oligossakkarider udelukkes af kosten, kan det derfor have en positiv effekt på dit velbefindende.
Husk du kan altid genintroducere en fødevare af gangen efter udelukkelsesperioden.
Du kan læse mere om undersøgelsen her og om FODMAPs her og finde opskrifter uden oligosakkarider her.