Havremuffins med gulerod

En hurtig snack om eftermiddagen når du går sukkerkold eller et par stykker til morgenmad, hvis det skal gå stærkt.

Disse havremuffins er fyldt med gode sager og giver en god mæthedsfornemmelse og kanel virker stabiliserende på dit blodsukker.

Til 15 stk skal du bruge:

250 g revet gulerod
300 g grovvalsede havregryn (evt. glutenfri, hvis du har brug for det)
40 g tørrede tranebær
50 g blandede frø, jeg har en blanding af hørfrø, hampefrø og sesamfrø, som jeg tager af
3 dl vand
3 æg
3 spsk ahornsirup
1 tsk kanel

Bland det hele i en skål og put i muffinsforme – silikoneforme er gode at bruge her.
Sæt i varm ovn på 200 grader i ca. 30 min.

Ca. 120 kcal pr. stk.

Velbekomme!

Chiagrød med gulerod og tranebær

Frisk og sund morgenmad og grøntsager allerede fra morgenstunden.
Fyldt med vitaminer og mineraler til en god dag og mætter godt pga. guleroden og nødder.

Du skal bruge:

500g laktosefri youghurt
200 g revet gulerod 
60 g tørrede tranebær 
4 spsk ahornsirup
4 spsk chiafrø
20 g hakkede hasselnødder

Fordel i 4 portionsglas, gerne patentglas med låg, så er det bare at skrue låget af og spise, så kan du ligge længere tid i sengen.

Ca. 220 kcal pr. portion

Chiagrød med gulerod og tranebær

Grønkål med pomelo, valnødder og vanille

Igen et bud på et bidrag til julebordet: Julekål uden mavepine version 2.

Juletravlheden har også været på spil her, så denne opskrift er uden vægt og kalorieangiivelse. Det ændrer ikke ved, at den er et frisk og velsmagende bud på grønt i denne kødfulde og fede tid.

Og så ser den lækker og indbydende ud.

Den består af følgende ingredienser:

Grønkål
Appelsiner
Pomelo
Tranebær
Valnødder og
Vanillepulver

Velbekomme og glædelig jul.

Spidskål med mandler og jumborosiner

“Rør blot ikke ved min gaaaamle jul” lyder teksten i “Sikken voldsom trængsel og alarm”.

Alligevel vil jeg gerne introducere julekål uden mavepine, version 1.

Her er basiskålen, spidskål istedet for rødkål og så har jeg tilført jumborosiner og mandler for at lægge mig tæt på julestemningen. Hvis du er til det, kan du sagtens drysse lidt kanel i også, så bliver den ekstra julet.

Den behøver ikke erstatte den traditionelle rødkål, men den kan måske få en lille plads ved siden af på julebordet, så der er mulighed for at være sød ved maven – så er den også sødere ved dig <3

Du skal bruge følgende:

1 spidskål, ca. 800 gram
100 g jumborosiner
100 g mandler
En spsk olivenolie
Saften fra ½ appelsin

Snit spidskål og mandler og bland det sammen med rosinerne, appelsinsaften og olivenolie. Tilføj evt. kanel for ekstra julestemning.

Hvis du spiser 1/4 del af portionen, er der ca. 260 kcal i en portion.

God appetit.

Grøntsagsfad med Quinoa

Jeg har længe gerne ville byde på et alternativ til Lasagne – uden kød og med lavt indhold af FODMAPS og samtidig med den dér syndige smag som er så god på en lørdag eller søndag.

Nu er det her i form af dette lækre grøntsagsfad med quinoa og masser af andre sunde sager og du får det i dag, onsdag, så du har mulighed for at købe ind til det til weekenden.

Her er masser er gode ingredienser, friske krydderurter, quinoa, kål og bønner – altsammen indgredienser med masser af vitaminer og mineraler og med god indflydelse på mave og tarme.

Til et stort fad til 6 personer skal du bruge følgende:

400 g kogt quinoa
200 g spidskål
100 g snittet fennikel
200 g grønne bønner (optøet fra frost og skåret i halve)
50 g grønkål
Det grønne fra et bundt forårsløg – fintsnittet
Et bundt persille, fintsnittet
40 g soltørrede tomater
1 frisk rød chili

Det hele kommes i et fad.

Tænd derefter ovnen på 180 grader.

I en skål blandes:
200 g laktosefri creme fraiche 9%
150 g hytteost
500 g hk tomater

Indholdet fra skålen vendes i fadet og

150 g cheddarost lægges øverst

I ovnen med det, ca. 15 min. til osten er smeltet.

Velbekomme.

Ca. 480 kcal pr. person.

Ceviche af mørksej med tomat og kaviardip

Ceviche er en let sydamerikansk ret hvor fisken tilberedes i saften fra citrusfrugterne.

Den er god på alle årstider, let og lækker om sommeren og let som kontrast til de tunge og ofte kødfulde retter i vintermånederne.

Fungerer rigtig fint som del af buffet fx. til julefrokosten eller til fisketapas og som en let frokostret eller forret – fx. til nytårsaften.

Og så er den fyldt med gode næringsstoffer fra citrusfrugterne, fra fisken og fra chili, persille og tomat.

Til 2-3 personer skal du bruge – der er til 4-6 personer som forret.

300 g mørksej ( eller anden lys fisk – fx torsk eller sej) køb den gerne hos fiskehandleren, så du ved, den er god
Saften fra 2 lime og 2 citroner
Et bundt persille
10 cherrytomater, skåret i tern
En håndfuld af det grønne fra forårsløgene – fintsnittet
½ frisk chili
1 glas røde kaviar, jeg har brugt tangkaviar
1 lille bæger laktosefri creme fraiche 9%

Skær fisken i små tern og læg den i blød i saften fra citrusfrugterne ca. 1 time eller natten over.
Tag fisken op af saften og læg den i en skål.
Bland med det grønne fra forårsløgene, tomaterne, persillen og en halv hakket frisk chili som du har snittet fint.
Anret og pynt med lidt persille

Bland creme fraiche med kaviar og salt og peber og brug som dip.

Kcal pr. person ca. 250, hvis du spiser halvdelen af hele portionen.

Server med havregrødsknækbrød.

 

Spidskål med gulerod og bacon

Minder lidt om kål-carbonara, hvis du kender den.
En god blanding af en masse grønt og kål og med lidt fløde og bacon, så kan man jo næsten slippe afsted med alt.

Den er selvfølgelig hurtig og nem at tilberede og så mætter den godt, så du behøver ikke sætte mere på bordet.

Du skal bruge:
400 g spidskål, snittet
150 g bacon
300 g gulerødder
1 dl laktosefri fløde – ja det er nok med 1 dl
30 g revet parmesanost (evt. lidt mere til at drysse over)
Frist timian – eller tørret

Hak og snit spidskål og gulerødder
Steg bacon og tag det af panden
Steg gulerødder med frisk og/eller tørret timian
Vend spidskålen i lidt af gangen
Tilføj bacon, fløde og ost

Vupti, så har du en pande aftensmad til 2.
Ca. 600 kcal pr. portion.

Spidskål er  sødere og ikke så kål-agtig som andre kåltyper.
Så er den sund, kaloriefattig og  mættende fordi den er fyldt med fibre.
Fibrene hjælper til at stabilisere blodsukkeret.
Spidskål indeholder masser af vitaminer og mineraler, blandt andet C-vitamin, K-vitamin, folat, kalium og calcium.

 

 

Kaffechia

Pas på denne kaffechia, den er ren nydelse.
Start dagen med den, brug den som dessert eller som et godt mellemmåltid

Hvis du vil sænke kalorieindholdet, kan du bruge kokosmælk light, eller fordele mængden på 3 personer istedet for 2.

Bland følgende i en skål:
1 ds kokosmælk (alm eller light)
1 dl kaffe
3 spsk chiafrø
1 tsk kanel
1 tsk kardemomme
3 tsk kakaonibs
9 hakkede mandler
3 spsk ahornsirup

Rør rundt og fordel i 2 glas til opbevaring i køleskab eller spis med det samme, hvis du ikke kan vente. Så er der lidt mere knas i chiafrøene.

Fordeler du mængden på 2 portioner prioriterer du  ca. 500 kcal  af dit daglige kalorieindtag på denne lækre sag (1 portion). Det er en relativ stor mængde, så hvis du ønsker lidt mere luft i regnskabet resten af dagen, kan du spise mindre – altså fordele på 3 mindre portioner – så prioriterer du kun ca. 350 kcal pr. portion.

Du kan også bruge kokosmælk – light – så ser det sådan ud:
Fordelt på 2 portioner: 350 kcal pr. portion
Fordelt på 3 portioner:  240 kcal pr. portion

Uanset hvilken udgave, du vælger, så prøv den, den har favorit-potentiale.

 

Pina Chialada

Savner du sommerens drinks, så er her en wanna-be Pina Colada – Pina Chialada. Den er et hit hos os  lige nu som morgenmad og giver en god start på dagen.

Til 4 portioner skal du bruge

1 dåse kokosmælk
400 gram frisk ananas i tern
4 spsk chiafrø

Ca. 270 kcal pr. portion

Bland det hele i en skål og fordel i 4 glas eller skåle med låg og sæt i køleskab natten over, så har du morgenmaden klar, for en nem morgen.

Velbekomme.

Chiafrø indeholder omega 3-fedtsyre i stor mængde i forhold til frøets vægt og kan derfor tilføre os en lille ekstra mængde af den gode fedtsyre. Derudover indeholder de kalcium og magnesium.

Bananpandekager med havregryn

De er nemme og hurtige at tilberede.
Her har jeg stegt dem på blinis pande, så giver det ca. 30 stk.

Du skal bruge:

3 bananer
6 æg
1 tsk kardemomme
2 tsk kanel
3 dl grove havregryn
En lille smule salt

Blend bananer, æg og krydderier og tilsæt havregryn og rør rundt.
Steg på panden ved middel varme.

Spis med bær, flødeskum eller youghurt tilsat vanilje.

Pandekagerne kan spises til morgenmad, som en del af et brunch bord, til dessert eller som et mellemmåltid.

Ca. 50 kcal pr. stk

Velbekomme.