Bananchips

En lille snack til lækkersulten – eller chips til weekenden.

Når du selv laver dem, ved du præcis, hvad de indeholder og med kombinationen af kanel og salt sammen med bananens naturlige sødme, kan du både imødekomme sukkertrangen og saltbehovet.

Monash universitetet har testet og du kan spise 100gr umoden banan og stadig holde dig på LowFodmap.

4 grønne bananer – eller flere
Appelsinsaft til pensling
Groft salt
Kanel og kardemomme

Skær bananerne i tynde skiver, gerne lidt på langs, så bliver de større.
Pensel med appelsin og drys krydderier og groft salt på.

Bages i ovnen ved 100 g varmluft i 2,5 time – eller til de er sprøde.
Opbevares i lufttæt beholder.

Du kan også bruge lakridspulver, hvis du tåler det – det er ikke testet, så mærk selv efter.

Og du kan selvfølgelig også eksperimentere videre selv med dit favoritkrydderi.

Bananer indeholder fibre til fordøjelsen, antioxidanter, kalium, magnesium, kobber, mangan og både C-vitamin og B6-vitamin.

Hirsesalat med melon og skinke

Hirsesalat med melon og skinke

Lidt sødt og salt til varmen.
Hirsen mætter, det grønne letter og melon og skinke giver sødt og salt. Paranødderne sørger for det gode bid.
Her serveret med et par skiver gederulle vendt på panden for at give den et ekstra tvist.

Kan også bruges til madpakken.

Velbekomme!

Til 2 personer

100 gr blandet grøn salat, fx. spinat, rucola, gulerodstoppe
50 gr kogt hirse
100 gr spidskål vendt på panden i hvidløgsolie
180 gr cantaloupe melon
60 gr skinke, fx. burgunder
20 gr. paranødder

60 gr. gederulle

Ca. 420 kcal pr. portion inkl. gederulle.

 

Cantaloupe melonen er kalorielet og indeholder både C-vitamin, betacaroten, folat og antioxidanter.

Om LowFodmap

Det handler om kulhydrater og om mængder.

FODMAP er forkortelsen for en række kulhydrater, der kan være årsag til irritabel tarm, oppustethed, forstoppelse og fordøjelsesproblemer.

Forkortelsen er engelsk og står for:

F – fermenterbare kulhydrater

O – oligosakkarider  (fruktaner og galaktaner som for eksempel findes i byg, hvede, hvidløg, løg, linser, pistacienødder, porre, rug)

D – disakkarider (laktose, som for eksempel findes i mælk, fløde, is, myseost, mælkechokolade, syrnede mælkeprodukter)

M – monosakkarider (fruktose, som for eksempel findes i artiskok, asparges, frugt fra dåse, honning, pære, juice, tørret frugt, vandmelon, æble)

A – & (and)

P – polyoler – (sukkeralkoholer og ender ofte på –ol, som i Isomalt, Mannitol, Maltitol, Sorbitol og Xylitol. Findes for eksempel i sukkerfri pastiller og tyggegummi, avokado, brombær, kirsebær, blomkål, svampe)

Low FODMAP diæten går ud på at begrænse eller helt udelukke bestemte kulhydrater fra kosten i en periode på fire-otte uger.

Nogle gange er det mængden af et bestemt kulhydrat, der giver symptomer, så derfor kan det være nok at begrænse nogle fødevarer, mens andre helt må udelukkes, da de har et meget højt indhold af FODMAPS.

Efter udelukkelse genintroduceres en FODMAP kategori af gangen.

Der forskes stadig i diæten, og der opdages hele tiden nyt. Det australske universitet Monash University er førende indenfor analyse af FODMAPS i fødevarer og har udviklet en app, der hele tiden er opdateret, og giver et godt overblik over de forskellige FODMAPS i fødevarerne.

Appen kan downloades i appstore eller via googleplay for et beskedent beløb.
Du kan læse mere her: https://www.monashfodmap.com/

Appen inddeler fødevarernes indhold af FODMAPs i rød, gul og grøn kategori – ligesom et lyskryds – og tester fødevarerne ift. australske normalmængder. Det betyder, der kan være kulturelle forskelle og det er derfor vigtigt at være opmærksom på den mængde, der kan indtages af den enkelte fødevare.

Denne side er mit bud på nogle opskrifter, der vækker glæde – også hos mennesker, der ikke har behov for at spise efter diæten – og det gør bare hverdagen lidt nemmere, at der ikke skal laves flere slags mad.

Og det er det, det handler om – at gøre hverdagen nemmere. For FODMAPs kan være svære at overskue,

Når jeg på siden angiver en opskrift til at være LowFodmap og Fodmapfree gælder det derfor for den mængde, der svarer til en portion.

F.eks. i en opskrift med Cantaloupe melon, er melonen angivet som Fodmapfri når mængden, der indtages, ikke overstiger 90g – derfor er der 180g i en opskrift til 2 personer.

Ved de opskrifter, der ikke er LowFodmap ift. diæten, angiver jeg, hvilken fødevare, det drejer sig om.

Da denne side er et hobbyprojekt, kommer opskrifterne med den hastighed min hverdag tillader det.

God fornøjelse.

Parmesansnack

Parmesansnacks

En nem og hurtig snack at tilberede og bruge som tilbehør til Quionasalat med appelsin og serrano.

Eller som snack til at tage med for at stille den værste sult.

Denne opskrift er ikke laktosefri, men laktoseindholdet i parmesan er lavt og derfor kan den indgå i en lowfodmap diæt, hvis snacken spises i små mængder, f.eks. 3 pr. måltid.

5 æggehvider
100 gram grønkål – gerne vendt i hvidløgsolie på panden
50 gram revet parmesanost

Det hele røres sammen i en skål og fordeles på en bageplade.
Bages ved 180 grader i varmluftovn i 20 minutter.

Skær eller klip ud i 25 stk.

Ca. 12 kcal pr. stk.

God appetit.

Grønkål er basisk, proteinrig og mættende.
Derudover indeholder grønkålen omega 3-fedtsyrer, antioxidanter og er rig på K-vitamin, som hjælper os til at optage kalk. Grønkål er også rig på A-vitamin og C-vitamin og indeholder gode mængder af både kalk og magnesium og fiberindholdet hjælper vores fordøjelse.

Quinoasalat med appelsin og serrano

Quinoasalat med appelsin og serrano

Denne salat blev virkelig lækker og er både frisk og mættende.

Quinoaen havde jeg tilovers fra forleden, hvor jeg kogte quinoa til quinoa-guf-deller, her kogte jeg 3dl i alt.

200 g kogt quinoa (du kan se, hvordan du koger quinoa her)
200 g appelsin
50 g grønkål – jeg har vendt min hurtigt på panden med lidt hvidløgsolie
60 g serranoskinke
25 g valnødder

Opskriften er til 2 personer, kan også bruges til 2 madpakker.

Ca. 320 kcal pr. portion.

 

Appelsin er dekorativ og dufter og smager godt.
Den er rig på C-vitamin og folat, kalium og magnesium.

 

Kylling i spidskål

Kylling i spidskål -nem aftensmad

2 blade spidskål – max 75 gram i alt
200 gram stegt kyllingfilet med dine yndlingskrydderier, fx. merian, timian, salt og peber, svarer til ca. 6 stk. inderfilet.
Halverede små tomater
Peberfrugt i små tern
Det grønne af forårsløg snittet fint

Et par spiseskefulde low fodmap tzatziki.

Spidskålen kan vendes på panden med krydderier eller den kan anvendes frisk for en ret med bid i.

Anret kylling, grønt og tzatziki i kål. Velbekomme.

Ca.  200 kcal pr. stk.


Kylling

Kylling indeholder naturligvis protein, men også vitaminer og mineraler, blandt andet niacin, B-12, fosfor, kalium og selen.

 

Spidskål
Spidskål indeholder C-vitamin, kalcium og K-vitamin.

Spidskål indeholder ikke så mange kalorier, men en del kostfibre, der er med til at skabe en god og lang mæthedsfornemmelse og samtidig er det godt for fordøjelsen.

Tzatziki wannabe – low fodmap udgaven

Tzatziki wannabe – low fodmap udgaven

Hvidløg indeholder fodmaps og er derfor ikke velkommen på fodmap diæten.
Istedet kan du anvende hvidløgsolie, der kan købes i supermarkedet.

Denne opskrift indeholder derfor ikke hvidløg, men hvidløgsolie.

Den nemme dagligdags udgave er på laktosefri youghurt, alternativt kan anvendes laktosefri græsk youghurt.

½ liter laktosefri youghurt naturel
1 agurk, revet og afdryppet
2 spsk hvidløgsolie
Salt og peber

Bland, lad trække og server.

Ca. 60kcal i 3 store spiseskefulde

Kan både bruges som dressing og dip.

Fodmapvenlig lemonade

Der skal væske til tarmen og til kroppen i varmen…
Suppler dit væskeindtag med denne lækre lemonade.

Lemonade

Saft af en citron
Citronskiver
1 spsk ahornsirup
Vand – evt. danskvand
Isterninger

Citron

Citronsaft er en kraftig antioxidant og indeholder masser af C-vitamin, calcium og kalium og forbedrer fordøjelsen.

 

Den gode gamle havregrød

Godmorgen søndag og godmorgen….

Havregrød – en klassiker!

Her er til 4 morgenmåltider i hver sit glas, så morgenen kan være nem.

4 dl havregryn (glutenfri eller grove)
8 dl vand
2 tsk hørfrø
2 tsk kanel
En lille smule salt

Det hele bringes i kog, kommes i glas og sættes i køleskab.

Når det bliver morgen, så skru låget af glasset og pynt med valnødder og bær og evt. en tsk. ahornsirup.

166 kcal pr. portion.

Velbekomme!

Havregryn indeholder mange vitaminer og mineraler, bl.a. b-vitaminer og kalium, calcium, magnesium, fosfat og jern.

Havregryn indeholder både vandopløselige og vanduopløselige kostfibre.

De vandopløselige kostfibre giver en god mæthedsfornemmelse fordi de er med til at danne en slags gel i mavesækken. Gelen gør, at næringsstofferne optages langsommere i kroppen.

De vanduopløselige kostfibre søger for at madens transporttid gennem tarmen ikke bliver for lang. De sørger dermed for at holde maven i gang.

 

Quinoa-guf-deller

Hvad laver du en lørdag i juli, hvor termometret viser 30 grader?

Jeg gik i køkkenet og legede med quinoa.  

I dag lavede jeg quinoa-guf-deller for at dæmpe sukkertrangen, øge mæthedsfornemmelsen og glæde maven.

Undervurder aldrig en quinoa-delle, den kan se kedelig ud, men smagen…. den er det hele værd.

Jeg fik 12 stk. ud af følgende:

2 dl kogt quinoa (du kan se, hvordan du koger quinoa her)
1 dl havregryn
2 æg
1 tsk ahornsirup
2 tsk kanel
1 lille smule salt

Det hele blandes og steges på panden.
Spis bær til – eller snup en med på farten.
Der er ca. 40 kcal i hver.

Velbekomme!

 

Quinoa stammer fra en plante i Andesbjergene i Sydamerika og er rig på protein, vitaminer og mineraler og aminosyrer.

Quinoa indeholder vitaminerne E og B, især B6, folat, niacin og thiamin og mineralerne kalk, kalium, magnesium, zink, kobber og mangan.

Quinoas kombination af kostfibre, fedt og proteiner bevirker, at blodsukkeret påvirkes mindre, end hvis du spiser mange af de andre stivelsestyper som ris, pasta kartofler og brød.

Quinoa fås røde, hvide og sorte. De sundeste typer er de mørke sorter, da de ikke er afskallet på samme måde som de lyse.